21°C bezchmurnie

Kulinarny rekord pobity. W Pile usmażono jajecznicę z sześciu tysięcy jaj [VIDEO]

Sześć tysięcy jaj, około pięciu kilogramów szczypioru i osiem kilogramów smalcu - na pilskiej Wyspie usmażono rekordową jajecznicę. Zobacz video z bicia rekordu!

Próbę pobicia rekordu Polski - Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości - w przygotowaniu największej jajecznicy zorganizował Pilski Bank Żywności. To było podziękowanie dla wolontariuszy i wszystkich, którzy wspierają działalność Banku.

Dotychczasowy rekord - ustanowiony w 2013 roku w Gołdapi - wynosił pięć tysięcy jaj. Piła przebiła go o tysiąc. Do przygotowania rekordowej jajecznicy zużyto sześć tysięcy jaj, około pięciu kilogramów szczypioru i osiem kilogramów smalcu ze skwarkami. Do tego sól i pieprz. Samo przygotowanie jaj - rozbicie ich do specjalnych termosów zajęło ponad pięć godzin.

Niedzielne smażenie zajęło blisko trzy godziny. Jajecznicę na ogromnej patelni o wymiarach 2,2 m x 2,2 m smażył m.in. finalista programu MasterChef i jednocześnie ambasador Pilskiego Banku Żywności, Matteo Brunetti. Matteo Brunetti zdradził nam też jak nadać wyjątkowy smak domowej jajecznicy - szczegóły w materiale video.

Kilka tysięcy porcji rekordowej jajecznicy rozdano w niedzielne popołudnie w Parku na Wyspie. Jaja do przygotowania jajecznicy przekazał organizatorom sponsor akcji.

Kulinarny rekord pobity. W Pile usmażono jajecznicę z sześciu tysięcy jaj [VIDEO] komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się